POSPREMI KONO U SVOJOJ AVLIJI PRVO

IMG-bb99bc93b2c818190464109b305b395b-V

Predsjednici Grabar-Kitarović je zaista neko trebao objasniti da ukoliko želi primjenjivati Kenedijevu metodu brzog čitanja srednjih riječi u redovima, ipak, zarad ispravnog razumijevanja mora uključiti i malo perifernog vida. Ne bi joj se desilo da u izvještaju vlastite obavještajne službe previdi važne riječi kao „sljedbenici salafizma“ ili „politički salafizam koji ne podržava nasilje“.

Ne bih ni riječi komentarisao o Kolindinim ispadima zadnjih dana, jer kovitlajući oko njenih izrečenih gluposti stvaramo zamah i produžavamo im život, ali se sjetih da gore pomenuta metoda brzog čitanja treba i kontekst, pa se prestravih onog koji je pronašla u svojoj glavi. Jer, u njenoj glavi su sljedbenici selefizma isto što ekstremni džihadisti, paradžemat je isto što i vojna baza islamskih fanatika, enkalava u kojoj selefije žive je leglo džihadista i tako dalje.

Manje me brine šta je iskonstruisala u svojoj ideološkoj i ksenofobnoj zatucanosti, ali više me brine – zašto?
Obrnulo se ovih dana nekoliko teorija o tome zašto – po jednoj „s kim si takav si“ teoriji, Predsjednica je pod velikim uticajem svojih, u posljednje vrijeme intimusa, vezanih za Herceg-Bosnu i generala koji bi opet ko’ nešto ratovali. Unezvijereni pred novembarsku presudu u Hagu, zdušno predsjednici pune glavu kako islamistička BiH i dalje postoji. Laički i politički potpuno neiskusan potez je ovaj pokušaj da svojom retorikom o izmišljenoj islamskoj radikalizaciji u Bosni preokrene tok suđenja u Hagu.
Po drugoj teoriji njen misaoni egzibicionizam nastao je pod uticajem hercegovačkog lobija – koji na ovaj način pravi pritisak kako bi isposlovao podršku zapadne Evrope u dugo priželjkivanoj izmjeni izbornog zakona. Ne vidim suvislu vezu, ali dozvoljavam da u svojoj nedorasloj funkciji koju obavlja zapravo Predsjednica – radi „svašta“ da bi isposlovala „nešto“.

Znajući da 2018. godina samo što nije zakucala, sinu mi ideja da je Predsjednica Grabar – Kitarović ovim neosnovanim napadima i izmišljotinama već kreće u kampanju plašenja Zapada pred Samit za Balkan u Londonu. Možda Grabar-Kitarović već zauzima položaj za novu konferenciju Dejton II – Bošnjake i muslimane u Bosni treba prikazati kao prijetnju Evropi, ne bi li se omelo prijeko potrebno pravljenje funkcionalne države i opet napravio neki propust koji će Bosnu i Hercegovinu kočiti i narednih 20 godina.

Predsjednice, volio bih da ste prije napada histerije imali priliku čuti Lorda Ashdowna – koji u maniru pravog političkog mačka, na upit Lordova o eventualnoj radikalizaciji u Bosni i mogućem rješenju toga, ležerno kaže – „odvojite Srbe, odvojite Hrvate, i tek će vam ostati Bošnjaci sa kojima nećete znati šta da radite“. Znali bi ste koliki promašaj pravite ovom fabrikacijom, jer Britanci će ipak prije saslušati čovjeka koji je najviše uradio na iskorjenjivanju radikalizacije u Bosni kada je proglasom Zakona o donacijama, dokinuo finansiranje i „plaćanje za vjeru“.

Također bih volio da izoštrite svoj periferni vid, ne samo kako biste pravilno pročitali izvještaj vaše sigurnosno-obavještajne agencije sa početka priče, nego kako bi oko sebe vidjeli gomilu sljedbenika fašizma. Izoštrite i um i prvo prestanite poticati hrvatsku mladost da njeguje fašizam.

Ili, što bi Vam moja rahmetli nena rekla, kono prvo pospremi u svojoj avliji.

Komentariši