STRAH OD REDUKCIJA VODE I APLIKACIJA ZA EU

slicica(2)

Posljednjih dana svakodnevno smo u medijima zasuti informacijama kako je ova Vlada Kantona Sarajevo produktivna i dobro radi. Valjda tako to ide kada imamo koaliciju koja pod šapom drži gotovo sve „nezavisne“ medije i predstavljaju onima koji jedva prežive „ od prvog do prvog“ da je sve med i mlijeko.

Piše: Mr. Sci. Haris Fazlagić

Uz to „od prvog do prvog“, logično je da se tovare i druge nevolje. Građani i dalje pate zbog nestašica vode, ne vrijedi više ona samo nek ne puca jer su svi ugroženi 24 sata što od razbojnika na ulicama, što od bijesnih vozača. Sigurnost nikada gora, ali neka nama Irfana Nefića sa obaveznim biznis šalčetom oko vrata da nas uvjeri kako je sve pod kontrolom.

Ne treba sada biti aman pametan i izmišljati toplu vodu kako stvoriti bolji poslovni ambijent, kako poboljšati sigurnost. Lijepo se zaviri preko ograde u susjedstvo, ili neku od evropskih zemalja i prepišu modeli koji odlično funkcioniraju.

U Sarajevu su postale već tradicionalne ulične trke, ali baš u vrijeme kada one startaju ( i ptice na grani znaju kako, kada i gdje padaju dogovori), na rutama kojima prolaze bijesni automobili nijednog policajca.

I ne samo tada. Pa valjda MUP Kantona Sarajevo ima dovoljno policije da 24 sata budu na ulicama, da kao nekada svaki kvart ima svog „drota“, i građani će se osjećati sigurnije. A oni koji su nakanili da pljačkaju prodavnice, presreću prolaznike i otimaju im mobitele i novac, ili trkači osjetit će se nesigurnima.

Ili, ako želite da otvorite i zatvorite firmu u Kantonu Sarajevo, bez da ste napravili i jednu finansijsku transakciju za to će vam biti potrebno oko dvije godine i 5.000 KM. I ključna stvar, toliko papirologije i obilaska šaltera razmještenih u različitim zgradama, na različitim lokacijama što vas nakon godinu dana uzaludnog hodanja dovede u situaciju da dignete ruke od svega.

Svugdje u svijetu danas sve funkcioniše savršeno zahvaljujući informacionim tehnologijama, i u kratkom roku od samo nekoliko dana sve se može završiti putem računara.

Ma ko kaže da može! U Kantonu Sarajevo ne može! Kakav računar, kakve trice. Put pod noge, papirčine u ruke, koferi sabura i nek vam je Bog na pomoći.

Nećete naći ove „ružne“ vijesti u „nezavisnim“ medijima. Neka nama čvrste koalicije, nikada jačeg bošnjačkog jedinstva, a to što nam je javni gradski prevoz najgori u regionu, što cvjeta korupcija, što smo nesigurni na ulicama, što imamo na djelu najneproduktivniju Vladu Kantona Sarajevo ( podaci CCI zvanični), to zaboravimo.

Ustvari, o čemu mi uopšte pričamo, kada dvije decenije od rata u Sarajevu se i dalje strahuje od redukcija vode, a predali aplikaciju za EU! Nema dalje!