BIJELI HLJEB SPORTAŠIMA!

Šesta sjednica Vijeća (41)

Naši mladi košarkaši su zlatni na olimpijadi za mlade. Kako to lijepo zvuči. Sportisti su naši najbolji ambasadori u svijetu, predstavljaju zemlju, proslavljaju BiH na svim meridijanima i paralelalma, a zauzvrat nemaju ništa.

Nikakve pomoći od te države. Jasno je da protivnici države šute i to im je strateški cilj, ali nije jasno zašto šute tzv. državotvorne stranke, ljudi koji se kunu u patriotizam? Zašto za sve ove godine vladanja, pa makar u FBiH, nisu napravili pomaka u pravcu finansiranja sporta, vrhunskog sporta i sportista, a onda to prenijeli na državni nivo.

Danas i na državnom nivou imamo ministra civilnih poslova koji izjavljuje da je državotvoran. Sada je prilika da sa riječi pređe na djela. Pa da vidimo koliko je zaista borac za državu. Zlatni košarkaši nemaju za kotizaciju, a olimpijski prvaci. Kako to zvuči nevjerovatno.

Vlada i Parlament FBiH dok skrajaju pravila, zakone i propise koji će urediti ovu oblast odmah po hitnom postupku, trebaju ukinuti sva prava i sve naknade za bijeli hljeb, a novac koji postoji već u budžetu za te namjene preusmjere u finansiranje sporta i vrhunskih sportista. Cifra je pozamašna i mjeri se milionima, a ako i ima nekih zakonskih procedura ili kočnica korisnici bjelog hljeba bi se do izmjene zakona trebali odreći naknada u korist države i naroda koji ih je birao. A to su se i zakleli, valjda.