Kako će svijet izgledati poslije Corone, ko zna?

haris_1

Kako će svijet izgledati poslije Corone, ko zna?

Mnogi se nadaju da će brzo proći.
Mada sada je sve više vidljivo da loši efekti corona pandemije će biti puno, puno veći i dugotrajniji nego što je iko mogao naslutiti. (pogledajte moj tekst od 17.marta,ove godine.)
Neke stvari će se vratiti u normalno stanje nakon par mjeseci ali neke neće ni za godinu. Jedno je sigurno a to je da svijet neće biti isti više kao što je bio prije pandemije. Isto kao što svijet nije više isti bio prije i poslije Hladnog rata i kraha Varšavskog pakta.
Meni izgleda nemoguće da se svijet vrati u neko normalno stanje prije nego se otkrije lijek za corona virus, a danas svi, koji nešto znaju o tome, kažu da najmanje godinu dana treba pa čak i više da bi se došlo do lijeka. Za tako dug period svijet će pretrpjeti nepopravljivu štetu.
Sada na sceni imamo zemlje, a i našu, koje poslije striktnog karantina pokušavaju se postepeno otvoriti, što uopće nema uporišta u tome da se virus drži pod kontrolom. Vrlo jednostavno, niko više nema ekonomskih mogućnosti da bude zatvoren još neko vrijeme.
Narednih mjeseci će svi redom da se otvaraju koliko god mogu da bi opet se pokrenula ekonomija. Poslije ovog otvaranja biće jako teško, kako se najavljuje na jesen, ponovno zatvaranje, ma šta političari govorili. Protesti zbog strogog karantina su već u Italiji, SAD i Francuskoj.
Socijalni i ekonomski račun zbog zatvaranja biće prevelik.
25 april 2020.g