LJETNO ILI ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

IMG-c12b5e3bb43b8321dc7c98e8e0dc1074-V

Ljetno ili zimsko računanje vremena?
Ako mene pitate ovo ljetno da bude uvijek ali…
Evropska komsija predložila je danas zemljama članicama uredbu koja predviđa prekid prakse pomjeranja sata u ljetnom i zimskom periodu. Napokon, rekli bi mnogi naši sugrađani koji godininama negoduju kada se sat pomjera nazad zadnju nedjelju u oktobru mjesecu, uključujuci i mene osobno. Zemlje članice EU imaju rok do aprila 2019. godine da odaberu trajni izbor za računanje vremena, odnosno da li će to biti ljetni ili zimski, mada sada skoro pa sve članice su jednoobrazne a možda više ne bude tako, apsurd, sloboda, šta li? Da bi ovaj prijelog prošao potrebna je zvanična potvrda Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta.
Mene u ovom momentu zanima gdje smo mi tu kao zemlja, čime se mi vodimo, ko će i šta za nas odlučiti i na osnovu čega kako ćemo mi računati vrijeme od iduće godine kada krene u okvirima EU.
Možda da naši parlamentarci odmah izglasaju, da ostane ovo vrijeme kako je trenutno jer je za to bilo i preko 80% anketiranih građana EU koji su i pokrenuli proces da se ovaj cirkus zaustavi.