MALI PRINC

Capture

Nekada čovjeku treba malo više vremena da upozna ljude ili bar treba meni, ne znam, ili je ipak dovoljno samo “njegovih pet minuta vlasti” i bljesne ti, ko’ da te meteor pogodio. Spoznate čuda, svaki put sve čudnija, ko sve sjedi u kožnim foteljama, ko koju funkciju u državnim preduzećima i institucijama obnaša i politikom se bavi, pa se onda zapitate kao Mali Princ iz bajke sa lisicom “Pa kako je sve to moguće na zemlji?”
O da, itekako je moguće, čak ih mi i odaberemo i krunišemo.Nivo pojedinih političara na općoj ljestvici ljudskog bitisanja i predsjednika pojedinih stranaka je davno pao ispod nule, pa tako i u vođenju te iste stranke.
Iako ste “kralj” u narodu, ne znači da ste dobar menadžer i da znate rukovoditi organizacijom i upravljati organizacijskim procesima. Još će vode proteći dok pojedini ne razviju jako važno međuljudsku vještinu menadžera tijesno povezanu s potrebom organizacije ili političke stranke, naroda, da ispoštuju obećano i shvate zašto su uopće tu. Da služe narodu, da, narodu a ne samo sebi, bratićima, sestrićima, tetićima… Dobro, eto uzmi i ti, ali daj i narodu! A pitanje kako privući i zadržati vrijedne i dragocjene članove stranaka i birače je njima kao pitati ih: “Šta je starije, kokoš ili jaje!”
Tu su birači neumoljivi i brzo prepoznaju i kazne ih na izborima, mada ruku na srce to nisu novi birači nego oni standardni koji uvijek izlaze na izbore ne bi li nešto promijenili. Međutim, ubrzo shvate da su prevareni pa se na slijedećim izborima vraćaju starim navikama.
Ostanem zatečen kako ljudi sa dugogodišnjim “ublehaškim” iskustvom i dalje skupo prodaju maglu ovom narodu a nivo im nije ni za MZ (u političkom smislu govorim), ne omalovažavajući taj nivo lokalne zajednice kojoj i sam pripadam i najviše je cijenim.
Zašto se onda čudimo zašto nam je sve kako jeste kada nam nisu krivi oni. Krivismo MI, jer smo ih birali, jer smo im to dozvolili. Da, njima neostvarenim, nekompetentnim ljudima sumnjive prošlosti, ljudima koji glume klaunove po TV “šund” emisijama i glavne lole u selu, baje i šta sve ne!To je naša stvarnost, a najveći klaunovi smo ipak mi.