MEĐUNARODNA KONFERENCIJA IUT 2017.

20171216_103428

Na Vlašiću je ovog vikenda održana XVI međunarodna konferencija na temu „Ekonomsko/pravno/komunikacijski aspekti zemalja Zapadnog Balkana sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu u procesu pristupa Evropskoj uniji“, u organizaciji Internacionalnog univerziteta u Travniku i Nahičevan univerziteta iz Azerbejdžana.

20171217_171825 (1)

Na dvodnevnoj konferenciji učešće je uzelo više od 200 eminentnih stručnjaka iz oblasti ekonomije, prava, komunikologije i drugih naučnih oblasti iz Bosne i Hercegovine, susjednih Srbije i Hrvatske, te Crne Gore, Makedonije, Austrije, Azerbejdžana i Litvanije.

Kako je i uvaženi rektor IUT akademik prof. dr. Jusufranić rekao u svom uvodnom izlaganju, konferencija je od velikog značaja za zemlje Zapadnog Balkana zbog njihove opredijeljenosti da budućnost usmjere ka Evropskoj Uniji. Obzirom da Bosnu i Hercegovinu a i zemlje okruženja, u većoj ili manjoj mjeri, terete isti problemi kao sto su zaostajanje u razvoju, slab ekonomski položaj, sveprisutna korupcija i nepotizam, nedovoljna konkurentnost naših firmi i proizvoda na evropskom tržištu pa i šire, konferencija je okarakterisana kao idelana prilika da se izlože i razmijene mišljenja o gotovo pa istim problemima. Akademici, uvaženi univerzitetski profesori i stručnjaci iz različitih oblasti društvenog i privrednog života, na konferenciji su ponudili i neka rješenja i odgovore, kroz veliki broj izloženih naučnih i stručnih radova te razmjenom mišljenja i argumentacija na aktuelne teme.

Dr.sc. Haris Fazlagić: Prezentacija ISO 37001

Moja malenkost je također dala doprinos učešćem na ovoj konferenciji, gdje sam svojim stručnim radom obradio temu korupcije i novo dostignuće iz oblasti standardizacije i sistema upravljanja govoreći zapravo o ISO normi 37001 – sistemu za upravljanje antikorupcijom.

Korupcija se smatra glavnim uzrokom ali i posljedicom siromaštva u svijetu te nastavlja biti jedan od najvećih rizika neusklađenosti za organizacije. U različitoj mjeri i u različitim pojavnim oblicima je prisutna svugdje u svijetu. Stoga je prepoznata potreba da se borba protiv korupcije, iz zone post festum djelovanja, putem zakona i mjera represije, izmjesti u zonu preventivnog djelovanja uvođenjem sistema za rano otkrivanje i prevenciju korupcije. Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO u oktobru 2016. godine objavila je normu ISO 37001:2016 – Sistem upravljanja antikorupcijom.

Stručni rad koji sam objavio na ovu temu možete u cijelosti pogledati ovdje:

NORMA ISO 37001 Haris Fazlagić

Organizatorima ove uspješne konferencije želim zahvaliti na ukazanoj prilici i pozivu da učestvujem, u nadi da će akademska zajednica kao i mladi obrazovani ljudi, a čija je kritična masa ne samo dovoljna nego i iznad očekivanog, biti u prilici da daju doprinos ubrzanju razvoja naše zemlje i izlasku iz višegodišnje stagnacije.