OD SEZONE DO SEZONE

Screenshot_20171103-091031

Još se nismo ni čestito oporavili od šoka da smo, izgleda potpuno nepotrebno, bili izloženi torturi sa vodosnabdijevanjem sve do rane jeseni a standardno nas krajem jeseni poče moriti smog.

Neopaženo u javnosti prođe izjava opozicionog političara da je zapravo odvrtanjem pogrešno zavrnutog ventila, naprasno riješen problem redukcija vode.
Od trenutka kad sam čuo ovu izjavu, očekivao sam salvu novinarskih pitanja ViKu , kako, zašto, od kad, ko?. Tajac međutim evo nedjeljama poslije toga. Da li su „ljubazno“ zamoljeni da ne pitaju do početka predizborne , vidjećemo.

Obzirom da pamtimo ko ribice, pa se tek od sezone do sezone sjetimo da je na gorućim problemima treblo nešto uraditi i između sezona u predizbornoj će nam komotno saopštiti  da su, eto riješili problem vodosnabdijevanja. Zataškaj to sad sa ventilom , taman ćemo iskoristiti kad zatreba.

Evo i sezone smoga, izgleda će ove godine biti gore nego ranije, bar po prvim mjerenjima. Između sezona radili smo ko kornjače , pozicija, opozicija i ekološke NVO, svi odšutili i odmirovali međusezonu i opet ništa nije urađeno. A Sarajevo jučer najzagađeniji grad u Evropi. Kolektivno pamćenje će se razbuditi tek sada, kad krenemo u paničnu potragu za maskama djeci, lijekovima za osjetljive, bježanijom na planinski vazduh. U Kantonu Sarajevo je 20 ekoloških nevladinih organizacija koje su konstantno  trebale raditi pritisak da se neke ozbiljne mjere poduzmu na vrijeme. Pozicija je u skladu sa predizbornim obećanjima trebala uraditi bar pripremu i programe ako ne već zakonom zabraniti upotrebu uglja za zagijavanje domaćinstava. Prošlogodišnja neučinkovita „par-nepar“ mjera nam je dokazala da je najmanji problem u automobilima. Naši obnovljivi potencijal za proizvodnju električne energije , voda, omogućava nam da taj energent proizvedemo jeftino i dovoljno. Mi ćemo ga radije prodati za sitne pare nego pojeftiniti pa koristiti kao supstitut čvstom gorivu. Na planu daljnje gasifikacije također ništa, a i šta bi smo kad je plin ionako preskup. Za breme dugova iz prošlosti niko ni da razumno rješenje ponudi a kamo li da riješi.

Ljeti dreka kako vode nema, zimi dreka kako smoga ima. A šta radimo u međuvremenu?  Ili brzo zaboravljamo ili dugo šutimo ,pa ko nam je onda kriv?