NE MOŽE I JARE I PARE

2017-11-25-09-11-04[2]

Nesretne okolnosti samoubistva osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka u Haškoj sudnici pri izricanju potvrde presude u drugostepenom postupku, suzdržavale su me u komentarima jer bi mi, bez obzira na njegovu ulogu, sve izgledalo revanšistički, morbidno, neljudski. A mi to nismo.
Kako dani odmiču, komentari, reakcije a potom i akcije na drugu dimenziju haške drugostepene presude šestorci , bude mi revolt i ne mogu da ošutim.

Gospođa Grabar – Kitarović sprema se pred Ujedinjenim nacijama izraziti nezadovoljstvo presudom, čak zatražiti reviziju presude jer je nezadovoljna ocjenom suda da je Hrvatska i hrvatsko visoko vojno i političko rukovodstvo tog doba odgovorno i suučestvovalo u združenom zločinačkom poduhvatu. Ne znam kakav je to pravni lijek, ali eto, neka pokuša, baš će biti zanimljivo pratiti ishod svega toga. Nema nikakve dvojbe oko uloge hrvatskog i vojnog vrha tog vremena, što je drugostepena presuda i potvrdila, jer je Hrvatska svojevremeno na raspolaganje za potrebe sudskih procesa dala dovoljan broj vjerodostojnih dokumenata koji su doveli do tog istog vrha. Podsjetiću, bilo je to u drugostepenom postupku protiv Tihomira Blaškića, na osnovu čega je kazna za istog smanjena sa 45 na 9 godina. E pa dragi susjedi, ne može i jare i pare. Hag je rekao , međunarodni vojni sukob, obzirom da je vođen isključivo na teritoriji BiH, onda je to agresija na BiH!

Tu dolazimo do pravih posljedica –  mogućih tužbi, pojedinačnih ili grupnih, velikih ratnih odšteta. Čak i u situaciji da predsjedništvo BiH ne bude imalo konsenzus po ovom pitanju ,udruženja ili građani to mogu uraditi! Konsenzusa sigurno neće biti jer je trenutni predsjedavajući predsjedništva BiH, g. Čović, više u misiji zaštite interesa susjedne Hrvatske nego zemlje čiji je predsjednik! Kakvu talačku krizu ova napaćena zemlja i njeni građani prolaze a najveći apsurd je da isti predsjedavajući prilikom friške posjete Hrvatskoj, uoči razgovora sa premijerom kaže , pod cijenu da to uspori evropski put BiH izborićemo se za svakog časnog predstavnika HVO i hrvatskog naroda. Nisam siguran da li će to biti u korist hrvatskog naroda u BiH, koji se već decenijama iseljava, u posljednje vrijeme još većim intenzitetom odlaze mladi. Bojim se da je samo u korist povlaštene grupe, posebno što pravni stručnjaci ovih dana naglašavaju da je moguće za ratne odštete tužiti i političke subjekte HDZ HR i HDZ BiH! 

Nisam onda iznenađen što je nervoza ovolika, i što se prave iracionalni potezi, premijer jedne  članice evropske unije podržava ratne zločince i negira odluke međunarodnog suda, predsjednica se politički neodgovorno odbija suočiti sa prošlošću, a predsjedavajući našeg predsjedništva očajan je što ga ova presuda odvlači dva koraka unazad od trećeg entiteta i izmjene izbornog zakona. A taman je bio blizu.