IZBORNE KRAĐE I INŽINJERING

20171128_122529

Vikendima baš nerado šiljim olovku i pišem, da ne remetim odmor i sebi i onima koji odvoje vrijeme da pročitaju, ali sam baš morao.
Na portalima ovaj vikend zahtjev da Visoki predstavnik iskoristi Bonske ovlasti i spriječi izbornu krađu koja se, evo već sad sprema. Da ne bi.

Nikakva je vijest da nas građane, glasače već godinama potkradaju na izborima, otpjevali su to i vrapci na grani. Nije nova ni spoznaja kako se to radi, neke od metoda većina nas je vidjela i vlastitim očima – dodaju se glasovi i onih koji na glasanje nisu izašli, na listama su i oni kojih među živima više nema, doštampavaju se listići pa ih poslije izbora i po kontejnerima nalazimo. Naravno, ove, preko svake mjere intelektualno uvredljive metode, ne bi ni prolazile da po izbornim komisijama nisu instalisali sebi naklonjene ljude.

U želji da ležerno i komotno uđu u naredne izbore, već su ljetos, bez ikakvog ustručavanja, legalizovali i učvrstili svoj direktni uticaj na ishode izbornog procesa. Centralna izborna komisija, koja već odavno nije nezavisna, novim uputstvom o imenovanju članova izbornih komisija, predvidjela je da isti moraju imati prethodno iskustvo u provedbi izbora!

Šta to znači?

To znači da se krug članova izbornih komisija zatvara, te nastavlja i produbljuje uticaj na članove koji je ionako već prisutan. Sve jasno.

Stručna literatura iz oblasti spriječavanja zloupotreba i antikorupcije, kao osnovni postulat održivosti integriteta navodi, da je na koruptivno rizičnim mjestima potrebno u razumnim vremenskim intervalima promijeniti ljude kako bi mogućnost zloupotrebe uticaja sa pozicije ili podlijeganja pritisku na poziciji – bila izbjegnuta.

Sve rečeno.

Izborne krađe i inžinjering nastaviće se kao igre bez granica, dokle god masovno, u procentu većem od 80% građani ne izađu na izbore. Tek onda se i možemo nadati boljem.