KADROVI RAK RANA

20170924_185027

Kroz razgovore što sam ih u posljednje vrijeme imao sa stručnjacima iz oblasti finansijske revizije i menadžmenta te privrednicima, došli smo do zaključka oko kojeg smo se svi složili – u privredi BiH je jako puno sive ekonomije, preko 40%, da u našoj zemlji ima novca ali ga siva ekonomija pojede pa nemamo povećanja u podizanju plaća, penzija, socijalnim davanjima i naknadama za nezaposlene.

Kancerogeni uzroci su u korupciji, lošem upravljanju, nestručnosti i nekompetentnosti pa je sve više realnog rada u sivoj zoni, i tako se iz začaranog kruga ne nazire izlaz. Korupcija nam je zaustavila neke od kapitalnih investicija u zemlji, investicija koje bi otvorile prilike za realan rad, stvaranje novih realnih vrijednosti u primarnim i sekundarnim industrijama.
Zaključih da i u tome leži velika odgovornost političkih subjekata koji su na sceni, ali i onih koji se nadaju da će na scenu stupiti nakon predstojećih izbora. Dakle gospodo – vaš politički obraz, vaša politička lična karta i vaš politički kompas – je vaša kadrovska politika!

Kadrovska politika svake stranke, tzv. kadroviranje, politika je svih politika, njome biračkom tijelu i građanima šaljete poruku ko ste, šta ste, gdje želite stići i kako ćete to uraditi.
Stručnost, profesionalnost, kompetentnost i što je najvažnije nepotkupljivost kadrova koje birate je najvažnija. Jer ako to izostane, prije ili kasnije, na političkoj sceni ćete biti marginalizirani.

Kadrovska politika koju provodite je uvijek uočljiva, makar tek na kraju mandatne priče, jer građani prepoznaju šta i kako ste uradili kad popadaju propagandne kulise kojima ste svoje kadrovske izbore zamatali.

U eri smo „interneta stvari“ pa su istine dostupne na desetine načina. Predstojeći izbori će to i dokazati bez obzira na intenzivno fingiranje nacionalnih tenzija u cilju ostvarenja dobrog izbornog rezultata u zbijenim nacionalnim korpusima.
Loš odabir kadrova u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u ovoj zemlji je iznutra izjeo i ono malo zdravog što je ostalo. Mnoge stranke će se zbog katastrofalne kadrovske politike naći i pred gašenjem, čemu ćemo za desetak mjeseci svjedočiti kad budu novi izbori.
Novi izbori će biti prilika – ili će onih 50% koji izlaze na izbore opet donijeti odluku za sviju ili će i ovi preostali izaći i sami za sebe donijeti odluku o tome kakav život žele, da ne bi morali tražiti sreću van zemlje ili nastaviti kukati.

Da rezimiram, siva ekonomija i korupcija zaustavljaju nam strane investicije i napredak. Koruptivni i nesposobni kadrovi nas dovode u ovu situaciju. Neka politički subjekti pročiste svoje kadrosvke liste i uozbilje kadrovsku politiku do slijedećih izbora.
A onda, poštovani moji, svi masovno na izbore, skupa sa mnom, odvojite tih 5 minuta nedjeljnog popodneva, pa da iz temelja promijenimo ovo jadno postojeće stanje.