MODERNIZACIJA ČEGA?

20171015_212900

Sredinom novembra je Skupština Kantona Sarajevo upoznata sa nacrtom budžeta kantona Sarajevo za 2018. godinu. Imali su priliku vidjeti ga zastupnici a nakon toga i javnost putem medija. Kanton Sarajevo je kanton sa najjačim budžetom, pa kada u prijedlogu naiđete na milionsku cifru, i ne zapne baš pretjerano za oko. Ali čekaj malo – zapne na „tramvaj“ – akutni problem Sarajlija deceniju i više je gradski prevoz – skup, neredovan, nesiguran, nemodernizovan… aha, pa opet zapneš kod riječi „modernizacija“.

Eh, evo ga, došlo na red – pomisliš, pa kreneš pažljivo čitati. Na žalost nije riječ o modernizaciji tramvajskog saobraćaja, nego o modernizaciji tramvajskih stajališta u Kantonu Sarajevo. I to je bezmalo predviđena cifra od 8 miliona KM. Na brzinu izračunah da je to oko 195 hiljada KM po jednom stajalištu. Da su nam stajališta malo veća, pomislio bih – gradiće klimatizirane višepratnice. Iz kojih ćemo se onda staklenim liftovima spuštati u tramvaje iz 1956. godine!

Potpuno suludo je tolike pare potrošiti na modernizaciju stajališta uz toliko prioritetnijih a neriješenih pitanja gradskog saobraćaja u preijestolnici države, gradu sa najvećim brojem stanovnika, privrednih subjekata, ambasada i stranih predstavništava. U gradu sa najvećim aero-zagađenjem u zimskom periodu, čiji uzrok između ostalog leži i u saobraćaju, a istovremeno, pokušavamo zimskom turizmu vratiti olimpijski sjaj, projektima obnove borilišta, intenzivnim aktivnostima na organizaciji EYOF-a 2019. godine. Ako smo u pozitivnom smislu zemlja ujedinjenih različitosti, u negativnom smo smislu zemlja nepomirljivih krajnosti.

Kanton Sarajevo treba tramvaj do industrijske zone Hrasnica.Ideja je prisutna blizu 40 godina, ako je tada bila avangardna danas je prijeko potrebna jer dnevna migracija stanovništva zbog posla uzima previše vremena zbog promjene tri prevoza do posla i nazad . U najmanju ruku potrebno je na to područje izmjestiti remizu, koja se, sada već možemo komotno reći, nalazi u samom centru grada, i gdje je poželjnije smjestiti neki univerzitet, ili muzej ili reprezentativnu zdravstvenu ustanovu. Kanton Sarajevo je i Ilijaš, te osim što je ponovna uspostava trolejbuskog saobraćaja za Vogošću bila prioritet jučerašnjeg dana, tako je trolejbuska linija za Ilijaš prioritet sutrašnjeg dana, tim više što se može obezbijediti produženjem linije za Vogošću.

Prošle godine Sarajevo je, kako i doliči evropskoj metropoli, u Novu godinu ušao spektakularnim koncertom održanim na Trgu Bosne i Hercegovine što će se ponoviti i ove ali na drugoj lokaciji. Treći spektakularni doček Nove godine već će nositi epitet tradicionalni – i sasvim je normalno da se održava na glavnom gradskom trgu. Već sada bi nadležni trebali tražiti rješenja kako da se saobraćaj sa marindvorske raskrsnice krene izmješati pod zemlju, kako bi Trg postao pravi velegradski trg.

Ali eto, kantonalne „velmože“ umjesto da planirani novac usmjeravaju na prosperitetne projekte u neophodne modernizacije i proširenja saobraćaja, imaju ideju kako da za 195.000,00 KM, po jednom stajalištu moderniziraju reklamne površine za predstojeće izbore. Zapadni svijet je već odavno našao načina da na ovome uzme pare, izdavajući pod koncesiju stajališta marketinškim kompanijama i tako priskrbe ekstra novac u budžetu a ne da ga na ovaj način rasipaju.

U nadi da će do usvajanja budžeta, ovaj moj članak pročitati i neko od zastupnika u kantonalnoj Skupštini, te poduzeti što je moguće da se novac preusmjeri na projekte, ostaje mi samo da vam poželim Sretnu novu predizbornu, sa zakočenog Trga BiH.