ZAŠTO SAM SOCIJALDEMOKRATA?

20294298_1372070162911290_8165969173793110369_n

Kao građanin Bosne i Hercegovine i kao čovjek koji je svojim vlastitim izborom a ne zbog zatečenih okolnosti izabrao da živi, odgaja svoju djecu, aktivno radi i doprinosi društvu, upravo ovdje gdje sam rođen i odrastao, ja želim Dobro društvo. Želim ga za sebe, za porodicu i prijatelje, za sve Bosance i Hercegovce jer smatram da imamo na to pravo, da smo to pravo svojom istorijom izborili i zaslužili.
Kao osoba koja se cijeli život bavi politikom, privatno oduvijek, jer politika je determinanta naših života koja se bavi vama čak iako se vi ne bavite njome, a posljednjih godina, kroz aktivni politički angažman, u mogućnosti sam artikulisati šta je Dobro društvo i zadovoljno izraziti da u idejama socijaldemokratije prepoznajem prilike da se Dobro društvo i nama ostvari.
Zašto sam ja socijaldemokrata?
Socijaldemokrata sam zato što vjerujem u društveno uređenje gdje se svi osjećaju kod kuće, gdje svi, Društvo prvenstveno a onda i pojedinci, vodimo brigu o starima, nezaposlenima i bolesnim.
Socijaldemokrata sam i zato što vjerujem u društveno uređenje koje kontinuirano ulaže napore da iskorijeni siromaštvo, diskriminaciju i nepravdu. Dobro društvo u socijaldemokratskom duhu, je društvo u kojem svi skupa radimo za ravnopravnost, ljudska prava i slobodu. Društvo sa pravednim i poštenim sistemom rasporeda resursa društva, kojim obezbjeđuje da oni koji imaju puno dijele sa siromašnima, kako bi svaki građanin imao pristojan život vrijedan čovjeka. Besklasna društva su utopija, i nisam pobornik te ideje ali za nas želim Društvo u kojem će svima biti dobro, onaj ko ima puno, neka ima – ali da niko nema manje nego dobro. Socijaldemokrata sam jer smatram da je samo na temeljnim principima socijaldemokratije – sloboda i jednakopravnost, to moguće postići.
Za našu djecu želim Dobro društvo koje vidi najbolje u svojim građanima i prepoznaje, upotrebljava i razvija njihov potencijal. Društvo koje ulaže u obrazovanje, uspostavlja ustanove koje obrazuju za budućnost i obezbjeđuje posao za sviju.
Za nas i naše roditelje, one koji su nemoćni ili narušenog zdravlja želim Dobro društvo koje ima zdravstvo na visokom nivou, gdje je dobra zdravstvena briga dostupna svima koji je trebaju a ne samo onima koji mogu da plate. Socijaldemokrata sam jer želim da ostvarimo društvo koje daje socijalnu i zdravstvenu sigurnost , dostojanstvenu i bezbrižnu starost penzionerima, zbrinutost i njegu za nemoćne. Vjerujem u socijaldemokratiju jer na nemoćne gleda kako da ih rehabilituje a ne odbaci. Moramo biti svjesni da imamo ljude koji nikada neće moći raditi, ne smijemo ih zaboraviti niti razočarati. Dobro društvo ih nikada ne smije ostaviti bez brige i podrške. Socijaldemokrata sam jer ne želim više čuti za diskriminaciju i izolaciju, sa kojima se svakodnevno susreću osobe sa posebnim potrebama i invalidi.
Socijaldemokrata sam jer ne želim čuti riječ siromaštvo. Ona ne pripada normalnom i modernom društvu. Socijaldemokrati na smanjenju siromaštva ne iskazuju milosrđe bacajući novac, oni rade na trajnom rješenju tog problema iskorjenjujući ga dobrim, provodivim i prosperitetnim ekonomskim programima.
Ja sam socijaldemokrata sa ponosom i radošću. Socijaldemokratija je put sredinom, na kolosjeku ljudskih prava i sloboda, jednako dijametralan od komunističkog totalitarizma i nacističkog ekstremizma. Tim više sam ponosan svojim izborom, jer su Bosanci i Hercegovci kroz istoriju, osjetili brutalnost i jednog i drugog, trpeći posljedice kolektivno ili individualno, iz toga su trebali naučiti da je za našu multietičnost, složeno istorijsko naslijeđe, nezaštićene resurse socijaldemokratija ispravan izbor.
Na žalost, danas u Bosni i Hercegovini imamo djecu koja žive u siromaštvu. Za ovo sami sebi trebamo dati negativnu ocjenu „sa postoljem“. To je veliko razočarenje jer djeca su ona koja trebaju brigu i pomoć najviše. Ovo društvo mora preuzeti odgovornost i pružiti toj djeci i porodicama pomoć da počnu živjeti normalan život dostojan čovjeka.
Moramo prestati sa pričom o etničkim problemima, nacionalnoj ugroženosti jednih, drugih ili trećih i početi pričati o socijalnim problemima jer su nam oni svima zajednički imenitelj. Za dobrobit cijelog društva, podizanje socijalne svijesti o važnosti zapošljavanja i povećanja životnog standarda je bitno. Da bismo dosegnuli zadovoljavajući nivo zapošljavanja i sigurnosti moramo promijeniti stanje u društvu. Mnoge stvari koje uzimamo zdravo za gotovo su se promijenile. Poslovne šanse u budućnosti su u malim i srednjim preduzećima i tu trebamo usmjeriti našu energiju. Na tragu socijaldemokratske ravnopravnosti, poslodavcima smo dužni pružiti svu pomoć i olakšice ali istovremeno zaštititi i radnike. Socijaldemokrati moraju preuzeti inicijativu i prihvatiti nove izazove kada je u pitanju zapošljavanje. Nezaposlenost mladih ljudi je nešto što ne pripada Dobrom društvu a ona je zabrinjavajuće velika. Dužni smo pronaći model i sistemski riješiti ovo goruće pitanje a pri tome paziti da zaštitimo omladinu od neodgovornih poslodavaca koji ih iskorištavaju.
Kao socijaldemokrati moramo investirati u obrazovanje, moramo podizati nivo znanja i ljudima stvarati uslove da usvajaju nova. To je način da se stvori veća sigurnost u Dobrom društvu gdje će obrazovanje biti u balansu sa tržištem rada. Osnovne škole moraju doživjeti reformu kako bi naša djeca iz njih izlazila spremna pred izazove koje nosi budućnost.
U Dobrom društvu razvoj putne infrastrukture i stambenih jedinica je od ogromnog značaja. Infrastruktura je uslov prosperiteta društva a gradnja stambenih jedinica koje će biti dostupne svima preduslov ostanka mladih perspektivnih građana.
Mi, socijaldemokrati, moramo glasno reći kakvu mi to Bosnu i Hercegovinu želimo, kakvu je vidimo u budućnosti i kako ćemo napraviti Dobro društvo. Mi, socijaldemokrati, moramo preuzeti inicijativu, izaći na debatu o Dobrom društvu i ispričati naše ciljeve, viziju i ono šta želimo uraditi. Moramo imati vjeru u sebe i biti ponosni na ono što jesmo i na našu istoriju.