STABILIZIRAJUĆI ISTOČNI FAKTOR

Haris-Fazlagic (1)

Mubarek Ramazan, samoprozvani ” faktor stabilnosti” istočni susjed u svom stilu čestita praznike drugih i drugačijih, rušeći džamiju i rehabilitacijom četničkog zločinca Kalabića. Ništa novoga od 41” do 91” pa do dana današnjega.

Faktor stabilnosti nam poručuje istovremeno da je samo pitanje dana i vremena kada će opet pokušati uzeti dio naše zemlje i pokušati ga pripojiti sebi, ništa novog nisu ni rekli u posljednjih stotinu godina. Faktor stabilnosti mobilizuje cjelokupno građanstvo i vrši vojne vježbe, kažu da moraju kako nove tako i ove starije generacije koje su imale vojnu obuku i ratovale obučiti sa novim tehnologijama u naoružanju.

Baš onako stabilizirajuće djeluje istočni faktor, ulijeva nadu za svjetliju budućnost. Novopečeni predsjednik stabilizirajućeg faktora je bitisao po brdima oko Sarajeva kao vikend četnik, a svi mi koji smo bili u ratu znamo kako su vikend četnici orgijali dva – tri dana dok su bili okolo nas bilo gdje u BiH.

Pucali su iz svih raspoloživih sredstava, nadajući se da će ubiti nekog nedužnog civila, po mogućnosti da to i vide, pa da se mogu hvaliti time kada se vrate u svoje brloge odakle su došli glumeći heroje i branioce otadžbine i izigravajući brižne očeve i muževe.

Naravno nikom iz Sarajeva nije na pamet palo da podnese krivičnu prijavu protiv stabilizirajućeg predsjednika istočnog faktora…