ČEMU IBRET TOLIKI, NAROD JE DAO GLAS?!

20170924_184418

Već duže vremena pratim komentare i čitam salve kritika na rad načelnika općine Ilidža, premijera FBiH i još masu državnih, federalnih i kantonalnih ministara koje su stranke u koaliciji imenovale ili kandidovale. Zapita se čovjek, pa ko je onda glasao za te ljude, ko im tolike glasove dade, ako je toliki val kritike sa svih strana?
A nama se konstantno ponavljaju greške, a jedni te isti ljudi se vrte godinama na BiH političkoj sceni. Iole upućeni znaju da se kod nas mešetari glasovima i izbornim rezultatom na veliko, pa procjene su i do 20% biračkog tijela. Ako uzmemo da je izlaznost građana na izbore oko 50% onda su rezultati zastrašujući u svim segmentima. Polovina glasača izađe na izbore i pola od toga sto je izašlo je upravo to mešetarenje glasovima na razne načine, preko biračkih odbora do općinskih izbornih komisija. Možda je rješenje u elektronskom glasanju koje vladajući u koaliciji nikako ne žele uvesti jer im vjerovatno sužava prostor za malverzacije. Ako želimo sve ovo izbjeći, onda moramo svi aklamativno izaći na izbore i uzeti stvari u svoje ruke kao sto su Holanđani to uradili prije nekoliko sedmica. Svojim masovnim izlaskom od preko 81%, kaznili su njihovog deklarisanog rasistu i nacistu koji se želio nametnuti ne samo njima nego i čitavoj Evropi, i nisu dozvolili da budu Ilidža u EU.
Još smo mi nažalost daleko od biračke kulture i trezvenog razmišljanja neopterećenog nacionalnim torovima, identifikacijom sa liderima i takozvanim vođama. Najzabrinjavajuće u svemu je, da je naša omladina sve manje ili nikako zainteresovana za politiku i skoro pa nikako ne izlazi na izbore. Imamo cijelu generaciju koja se odgojila slušajući i gledajući ublehe i kako kriminalci biraju kriminalce na pozicije.
Iskrivljene vrijednosti u društvu su sada tzv. “normalne”, a tek na slijedećim izborima dok se jos sazna i počne pričati o tome da su to ustvari ” zatvorene ” liste tj. sa 20% cenzusa za prolaz na listi. Znači, jednaka lista zatvorenoj listi samo upakovano fino sa mašnom. Zamislite tek tada razočarenje koje će nastupiti i koliko će se jos smanjiti izlaznost na izborima?! Onda će biti Ilidža i premijera kao u Alan Fordu.