GDJE NAM JE NESTAO INTEGRITET?

SL-009

Iz odanosti prijatelju i osjećaja pravičnosti pomno pratim suđenje ratnom komandantu Draganu Vikiću – muk medija i bezbrojnih boračkih organizacija sve ove mjesece natjerao me da se pitam se gdje je nestao ljudski integritet?
U herojskom Sarajevu, gdje je Dragan Vikić bio prvi legalni komandant, koji je sa svojim specijalnim odredom stao prvi u odbranu grada i države, terorizirani grad i njegovi terorizirani građani zaboravljaju da je Komandant sa svojom jedinicom bio sinonim odbrane, uzor čestitosti, personifikacija pravednosti i poštenja. Spuštenih ramena i šutnjom kao da odobravaju farsu od suđenja koja se kao dječiji igrokaz, uprkos dobro poznatim činjenicama, nastavlja odigravati.
Dobro upućeni znaju da sigurnosne strukture ove države, a to su oni čiji je posao da prave počinioce privedu suočenju sa pravdom, odavno imaju saznanja ko su počinioci ubistava u Velikom parku 1992. godine, isto kao što znaju da oni nisu bili pripadnici specijalne jedinice kojom je Dragan Vikić komandovao. Iz toga je izvjesno da nema ni njegove komandne odgovornosti. Opće je poznato da postoje svjedoci iz Njemačke pa i iz BiH, koji se sami nude da posvjedoče istinu o Velikom parku. Za egzekutorom koji mirno živi udobni život na zapadu, valjda je već davno trebala biti raspisana međunarodna potjernica i on izveden pred pravdu kad cijeli grad, država zna ko je, i to ne iz čaršijskog rekla-kazala nego iz iskaza i javnih nastupa živih svjedoka, cijenjenih i čestitih učesnika odbrane grada.
Zašto pravog počinioca nema na suđenju, zašto nije uhapšen i doveden? Zašto herojsko Sarajevo ovo radi svom herojskom Komandantu? Čime je zaslužio da ga se nepravedno sudi, politički progoni i protjeruje sa dužnosti koju je obavljao?
I zar je zaslužio šutnju svog Sarajeva na svu ovu nepravdu koja mu se nanosi? Zašto je Sarajevo nijemo u odbrani svog živog heroja, a nije – jer nije ni trebalo da šuti o svom Goranu Čengiću, o trebinjskom Srđanu Aleksiću? Ne borimo se samo za svoje heroje kad ih izgubimo, borimo se za njih i onda kada oni nas trebaju. Pokažimo ljudski integritet i dosljednost jer su ih i oni pokazali prema nama.