DIRIGOVANI VAPAJ I KUKNJAVA

Haris-Fazlagic (1)

Vapaj i kuknjava, član predsjedništva BiH traži sankcije protiv sopstvene domovine, ministar vanjskih poslova BiH ne zna šta bi prije i kuda bi. Hajde da se ne lažemo, znamo mi da je sve dirigovano iz Beograda kao što je uvijek i bilo, niti bi rata devedesetih bilo na prostoru BiH da se susjedne zemlje nisu uplitale i izvršile agresiju na Republiku Bosnu i Hercegivinu.

Republika Srbija je prije par godina uložila reviziju na presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH, sa kojom je kažnjena za nespriječavanje genocida nad Bošnjacima. Njeno pravo koje niko ne osporava. Niko tada od probosanskog političkog vrha uključujući i Bošnjake, nije se pobunio niti je pokušao da Srbiji ospori i uskrati pravo na reviziju. Dok danas, ovakve agresivne reakcije i prijetnje ratom koje dolaze iz Srbije i njihove genocidne ispostave na tlu Bosne i Hercegovine su jasan dokaz straha i panike, kojeg ispoljavaju oni koji se osjećaju krivima, odnosno oni koji su svjesni istine, ali su toliko otrovani zlom da nisu u stanju da prihvate tu istinu, te da preuzmu odgovornost, odnosno da sagledaju posljedice zla kojeg su počinili.
Zamislite situaciju da su političari u Sandžaku dizali tenzije tada dirigovani iz Sarajeva, osporavali i prijetili svim i svačim. Umjesto da se na putu ka Evropi pokušaju sabrati, osloboditi genocidnog duha i odgoja kroz nove generacije, kao što su Njemci uradili i niko više ne krivi nove generacije, očistiti svoju savjest, odnosno odreći se genocidnog naslijeđa kojeg im stoljećima preci u naslijeđe ostavljaju, oni i dalje nastavljaju istim putem, svjesno negirajući genocid, ponižavajući žrtvu, te i dalje nastavljaju biti glavni faktor nestabilnosti i prijetnja sigurnosti u regionu. Međutim, njihove prijetnje imaju učinka na Bošnjake isto kao i naš udio u svjetskoj ekonimiji, znači ravno nuli.

dr. sc. Haris Fazlagić