GRAĐANIMA BIH SE NISU OGADILI POLITIKA I IZBORI

Nastavak 19. sjednice (65)

Prema svim anketama, na ovogodišnje izbore će izaći veoma mali broj građana. Manje nego na izbore 2012 g. Kada je riječ o općim izborima 2014. g. usporedba je još gora.
Neizlazak glasača ide u prilog vladajućoj garnituri koja kontroliše 99% medija u ovoj državi. Putem kontrolisanih medija, svakodnevno nas zasipaju informacijama o blagostanju, novim radnim mjestima i velikim građevinskim poduhvatima.
Populističke, bombastične, otrcane fraze koje narod želi čuti divna muzika za naše uši.
Ali….stomak i oči naše pričaju drugačije priče: o redukcijama vode u glavnom gradu i najgorem javnom prevozu u Evropi nikada nećete čuti ni riječi. O armiji nezaposlenih također . O tome da se ne radi o novootvorenim radnim mjestima i novom zapošljavanju, kada nam serviraju statistiku o smanjenju nezaposlenosti: radi se o odlasku školovanih, mladih i sposobnih ljudi u naponu snage u zemlje EU . Koje ih , naravno , jedva dočekaju jer oni su generatori prosperiteta.
Svi mi koji smo impresionirani ekonomskim uspjehom Turske i dolaskom na vlast tamošnje vladajuće strukture što je isti ostvarila, previđamo činjenicu da je do promjene u toj zemlji došlo onoga trenutka kada je na izbore izašlo preko 90% biračkog tijela ! I to na lokalnim izborima, kada su na izbore izašli i oni koji su do tada govorili “ma svi su isti“,“za koga da glasam“,“ma nema ovdje pomoći“…Pomoći ima to je sigurno: kada svi mi koji se divimo turskom uspjehu primijenimo prvu klauzulu iz njihovog plana i programa!
Masovan izlazak na izbore u svojoj lokalnoj zajednici i zaokruživanje novih ljudi, poznanika, školskih kolega i komšija i time sve promjenimo preko noći!
Tako ćemo moćnicima i stranačkim tajkunima dati do znanja da će za dvije godine na izborima svi biti izbrisani kao gumicom za brisanje! U protivnom, daćemo direktnu podršku vladajućim partijama i njihovom treniranom glasačkom tijelu.
Do tada, slušati ćemo hvalospjeve, ratne retorike, o izgradnji – ali na papiru pod sloganom „da nam Dubai zavidi“. Uhljebljeni kadrovi i njihove familije će glasati i čuvati svoje pozicije, a mi ćemo razmišljati o odlasku iz zemlje. Ako opet bude tako: znači da nam se još uvijek nisu ogadili politika i izbori.