SPORT FINANSIRANJE

sport-events-in-sarajevo-1397551232

Iz budžeta Općine Centar svake godine izdvajaju se velike sume sredstava za podršku sportu i sportskim kolektivima. Zbog dosadašnjih slučajeva da se taj novac trošio netransparentno od strane onih koji su ga dobijali na ime podrške i razvoja sporta, insistirat ću u budućem radu da se sredstva povećaju, ali i da se promijeni način njihove dodjele kako bi se izbjegle zloupotrebe.

Sredstva iz budžeta trebaju se usmjeriti direktno davaocima usluga, odnosno vlasnicima i upravljačima sportskih objekata kao što su bazen, stadion, teniski teren, dvorane…

Primjera radi, do sada je novac davan nekom nogometnom klubu. Umjesto za treninge, novac se trošio da međusobno oni koji su vlasnici ili treneri u klubu podijele za svoje plate.

Onda taj klub ne izmiri obaveze prema KCS Skenderija za zakup sale, i djeca ili odrasli koji treniraju, ostanu bez sala. Ovako, ako bi se novac recimo uplatio direktno Skenderiji, za određeni nogometni klub, onda bi se znalo da se sala može koristiti narednih godinu dana i znalo bi se tačno gdje je otišao budžetski novac.