KORAK DO EYOF-a – UOZBILJIMO SE

bjelasnica

Mr.sci Haris Fazlagić je „stari znanac“ našeg portala. Objavio je desetak tekstova na temu EYOWF-a – Evropske zimske olimpijske igre za mlade Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017. godine. Više od pola godine bori se na sve načine da ovdašnja javnost shvati koliki je značaj ovih igara, ne samo za dva grada, već za cijelu BiH.

Stoga je, kao nam je kazao na početku ovog intervjua, odlučio je napisati knjigu i promovirati je, kao još jedan od načina da alarmira ovdašnju javnost, a posebno vlast na svim nivoima kako bi shvatili šta nam to sve EYOWF može donijeti u budućnosti.

-Tokom 5 godina studija ,a posebno zadnje dvije godine magistarskog studija na Odsjeku sportski menadžment Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu, bio sam upoznat od prvog trenutka sa aplikacijom naše zemlje za EYOWF, zahvaljujući inforacijama koje nam je davao prof. Izet Rađo, kao predsjednik OK BiH.

Također, kada smo dobili da budemo domaćini tog značajnog sportskog događaja koji će se održati u našoj zemlji, u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, bio sam upoznat sa svim popratnim dešavanjima i aktivnostima koje slijede:
Saznavši da je naš OK samo sufler u projektu i da su Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili kandidaturu i organizaciju EYOWF-a, u meni se već rodila ideja da na katedri tražim temu za moj magistarski rad „Organizacija EYOWF-a 2017. godine“. Učinilo mi se to interesantno, jer je bilo nešto što niko nije radio i što je ustvari naša budućnost.

Kao vijećnik u Općinskom vijeću Centar vidio sam mogućnost da prenesem svoja iskustva. Zajedno sa mojim kolegama u Gradskom vijeću, odlučio sam da počnemo što više vršiti pritisak na gradonačelnika prof. dr. Ivu Komšića da i on sa svoje strane učini sve da ne probijemo zacrtane rokove i učinimo sve da organizacija bude na nivou.. .

Zahvaljujem prvenstveno dogradonačelniku Ranku Čoviću koji je sve ovo prepoznao, i koji se svim silama trudi da Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo gdje je gradonačelnik Nenad Samardžija, ne probiju rokove i obaveze koje imamo, jer u protivnom možemo biti kažnjeni čak i oduzimanjem kandidature, a to bi bila bruka i sramota.

Kada sam shvatio da 90 posto javnosti i ne zna o kako velikom i značajnom sportskom događaju se radi, odlučio sam se na izdavanje knjige.

Promociju organizirate 6. februara u 13 sati, u legendarnom FIS-u. Zašto baš taj termin i zašto baš to mjesto?

Da, promocija je 6. februar, četvrtak u 13 sati u legendarnom FIS-u, jer se tih dana obilježava 30. godina od ZOI 84. Zbog te simbolike i naravno baš zato što je legendarni FIS ,,svojevrsni hram sporta u Gradu Sarajevu, vrhunska ustanova, koja je izrodila mnoge vrhunske sportiste koji su svoje prve sportske korake napravili u FIS-u“. Vrijeme i mjesto održavanja promocije sami po sebi su simbolika i šalju snažnu poruku javnosti.